Infectiile urinare sunt boli ale cailor urinare, caracterizate prin eliminarea de germeni prin urina. Dintre acestea, forma cea mai comuna o reprezinta cistita, care este o inflamatie a vezicii urinare si care apare predominant la femei, manifestandu-se prin eliminare de urina cu aspect tulbure, dureri sau usturime la urinare si urinare mai frecventa si in cantitati mici. Infectiile urinare au o frecventa foarte mare, situandu-se pe locul doi dupa infectiile respiratorii.
Pe langa alte cauze favorizante ale infectiilor urinare, una dintre cele mai importante este diureza scazuta, respectiv un aport insuficient de lichide. In consecinta, un aspect al tratamentului infectiilor urinare este asigurarea unei diureze abundente. Aceasta se poate realiza printr-un aport crescut de lichide, sub forma unei cure de lichide. Scopul curei de lichide este eliminarea unui volum mai mare de urina care va scadea concentratia urinii, va favoriza eliminarea a germenilor care intretin infectia, amelorand simptomatologia.
Cura de lichide se face astfel: se consuma 1 cana de apa la fiecare 20 minute timp de 3 ore, apoi o cana de apa la o ora.
Bineinteles, ceaiurile cu efect diuretic, antiinflamator si dezinfectant pot asigura un astfel de aport de lichide, cu efecte benefice, suplimentare fata de apa simpla. Este foarte important de retinut ca in cazul pacientilor cu suferinte cardiace, este de competenta medicului curant sa stabileasca in ce masura se poate creste aportul de lichide.
Exista foarte multe specii recomandate si folosite in astfel de situatii, pentru actiunea lor diuretica si antiinflamatoare. Dintre acestea amintim :
- Cozile de cirese
- Coada calului
- Rizomii de pir
- Frunzele de merisor
- Frunzele de mesteacan
- Matasea de porumb
- Florile de soc
- Florile de musetel
- Florile de coada soricelului
- Splinuta.
Se prepara infuzie din 2 lingurite din una dintre plantele enumerate la 1 cana cu apa. Se beau 2 litri pe zi. frecvent se folosesc si diferite amestecuri din doua, trei sau mai multe plante cu efecte diuretice.
Un alt ceai recomandat in tratarea infectiei urinare este ceaiul diuretic nr. 2 si nr.3 (Plafar). In compozitia acestora intra unele dintre plantele enumerate mai sus.
Un ceai combinat cu efecte diuretice este compus din urmatoarele plante: Frunze de mesteacan - 3 parti, coada calului - 1 parte, albastrele - 1 parte, radacini de pir - 2 parti, matase de porumb - 1 parte, osul-iepurelui - 1 parte, frunze de afin - 1 parte. Se prepara o infuzie din 2 lingurite de plante la 1 cana cu apa. Se beau 3-4 cani de ceai pe zi.
Litiaza renala este o afectiune a aparatului urinar, caracterizata prin prezenta calculilor (pietrelor). Calculii se pot localiza la nivelul rinichiului, dar pot sa se situeze si pe ureter sau in vezica urinara, ca urmare a mobilizarii si migrarii. Litiaza renala poate fi pentru o lunga durata de timp o boala fara simptome.
Cele mai frecvente simptome sunt:
- hematuria (prezenta sangelui in urina)
- colicile renale, care apar de obicei cand un calcul migreaza din rinichi pe uter si se fixeaza acolo.
Cele mai frcvente metode de raspandire a bolii sunt cresterea nivelului de trai, consumul ridicat de carne, lapte si derivate din lapte.
Conform cunostintelor actuale, masura primordiala, aplicata la toti pacientii cu litiaza renala, consta in cresterea aportului de lichide in asa fel incat sa sigure o diureza de minimum 2 litri pe zi.
Pacientii cu suferinte cardiace vor trebui sfatuiti direct de medicul curant, pentru a nu incarca inima slabita. In al doilea rand, in functie de natura calculilor, bolnavilor li se recomanda un regim alimentar specific. De exemplu, bolnavii cu litiaza urica trebuie sa reduca aportul de proteine. Cei cu litiaza oxalica trebuie sa elimine alimentele cu continut ridicat de acid oxalic: cacao, ciocolata, ceaiurile cu continut de oxalati, telina, spanacul, coacazele, prunele uscate.
Sunt interzise, de asemenea, apele minerale alcaline si cele bogate in calciu. Litiaza fosfatica necesita un regim scazut in fosfor, calciu, grasimi, sare si bogat in lichide.
Curele de ceaiuri sunt de mare folos, deoarece constituie o alternativa la apa simpla de baut si sunt indicate aceleasi ceaiuri mentionate la tratamentul infectiilor urinare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu