Infectiile respiratorii afecteaza caile aeriene superioare: faringele, laringele, sinusurile, nasul, fiind considerate cele mai frecvente boli, mai ales in sezonul rece. Dintre infectiile respiratorii cu etiologie infectioasa amintim: bronsita acuta, sinuzita, faringita, amigdalita si laringita. Principalele cauze ale infectiilor respiratorii sunt contactul direct cu agentul patogen si un sistem imunitar slabit.
Frecvent, in anotimpul rece ne confruntam cu bronsita acuta, o boala inflamatoare a cailor respiratorii cu evolutie de scurta durata care se instaleaza rapid si se vindeca in 2-3 saptamani. Este cauzata cel mai adesea de virusi sau de bacterii.
Se caracterizeaza prin tuse seaca in primele zile, devenind dupa aceea productiva, senzatie de lipsa de aer, febra moderata (in jur de 38 grade Celsius), respiratie astmatica, tensiune in piept si o durere surda, care apare difuz in tot pieptul.
In prima faza a bronsitei, faza in care este prezenta tusea seaca, se recomanda un tratament cu plante medicinale cu actiune emolienta:
- Nalba mare (Altheae folium). Se prepara o infuzie din 1-2 lingurite de planta la 1 cana cu apa. Se beau 2-3 cani pe zi.
- Potbalul (Farfarae folium). Se prepara o infuzie din 1-2 lingurite de planta la 1 cana cu apa. Se beau 1-2 cani pe zi.
- Patlagina (Plantaginis folium). Se poate prepara un decoct din 1 lingura de planta la o cana cu apa din care se beau 1-2 cani pe zi. De asemena se poate folosi cu succes siropul de patlagina din farmacii sau preparat acasa dupa tehnica urmatoare: frunzele proaspat culese se maruntesc bine, se storc bine, iar sucul obtinut se amesteca cu un volum egal de miere. Pentru pastrare, amestecul obtinut se fierbe 15-20 minute si se pastreaza in sticle bine inchise.
Dupa 1-2 zile de la debutul bolii, cand incepe tusea productiva, respectiv expectoratia, se continua tratamentul cu plante expectorante, care fluidifica secretiile bronsice usurand astfel eliminarea lor.
Dintre aceste plante amintim:
- Ciubotica Cucului (Primulae radix). Se prepara un decoct din 1-2 lingurite de planta la o cana cu apa. Se beau 2-3 cani pe zi.
- Sapunarita (Saponariae rubrae radix). Se prepara un decoct din 1 lingurita de radacina la 1 cana cu apa. Se administreaza 4-6 linguri pe zi.
- Scaiul vanat (Eryngii plani herba). Se prepara o infuzie din o lingurita de planta uscata si maruntita la o cana cu apa. Se beau 2-3 cani pe zi. Un ceai cu efect expectorant, antiseptic si de calmare a tusei, deosebit de util la copii este ceaiul din partile aeriene ale scaiului vanat asociat cu ceaiul de cimbrisor.
- Ceaiul pectoral (Plafar), in compozitia caruia intra: radacini de ciubotica cucului, flori de tei, isop, fenicul, cimbru, trei frati patati, etc. Se prepara si se administreaza conform indicatiilor de pe ambalaj.
Inhalatiile au o utilitate certa in usurarea expectoratiei. Dintre uleiurile volatile folosite pentru inhalatii amintim uleiul de eucalipt, de brad sau de pin, de menta sau de salvie.
In faringite, amigdalite si laringite, pe langa tratamentul cu mijloacele aratate mai sus cea mai recomandata planta medicinala este salvia (Salviae Folium). Se prepara o infuzie din 1 lingurita de frunze de salvie la o cana cu apa. Se face gargara din 2 in 2 ore.
Cu toate ca plantele din care se prepara ceaiurile contin principii active cu actiune specifica, nu trebuie sa neglijam faptul ca pentru favorizarea expectoratiei volumul de apa ingerat este o conditie esentiala.
Pentru o buna expectoratie trebuie asigurat un aport de lichide cat mai mare. Prin consumul de ceai se pot asigura lichide din abundenta. Totusi, daca pacientul nu bea suficient ceai, sa se suplimenteze cu apa de baut.
O alta masura esentiala in tratarea infectiilor respiratorii acute este umidificarea aerului din incapere. Simpla umidificare a aerului din incapere este un mijloc extrem de eficient in ameliorarea tusei iritative si in favorizarea eliminarii sputei. Cea mai simpla metoda, accesibila si in cele mai modeste conditii, este sa punem apa la fiert intr-o oala de marime convenabila si sa lasam ca vaporii de apa sa se degaje in incapere.
In tratamentul afectiunilor respiratorii nu trebuie scapate din vedere nici celelalte remedii naturale care se impun prin eficienta lor si anume hidroterapia, mai exact apicatiile calde locale.
Cateva masuri generale recomandate in hidroterapie sunt:
- Evitati contactul cu ceilalti oameni deoarece aceste stari sunt contagioase in cel mai inalt grad si astfel, sunt usor de transmis!
-Stati la pat in timpul perioadei in care aveti febra. Aceasta va oferi mecanismelor de aparare naturala ale corpului ocazia cea mai buna de a lucra eficient.
- O dieta cu fructe in timpul fazei acute este cea mai benefica, in special daca este bogata in citrice. Aceasta asigura vitamina C suplimentara, pe care cei mai multi medici o considera de ajutor. Unii doctori recomanda o dieta lichida cu suc de fructe sau o dieta cu fructe intregi care este superioara din punct de vedere nutritiv si fiziologic. Limonada fierbinte neindulcita este adesea calmanta si poate fi folosita fara prescriptii.
- Evitati dulciurile si zaharurile de orice fel! Exista dovezi abundente ca zaharul afecteaza mecanismele de aparare naturala ale corpului si promoveaza de fapt dezvoltarea microorganismelor care provoaca boala.
- Sirop pentru tuse din miere si eucalipt (cateva picaturi de ulei de eucalipt la o ceasca de miere), daca este nevoie.
- Incaperea in care sta bolnavul trebuie sa fie ventilata adecvat cu aer proaspat, nici prea fierbinte, nici prea rece (in jur de 20 de grade Celsius).
In tratarea bolilor infectioase acute, exista o tendinta general justificata de a evita pe cat posibil tratamentul cu antibiotice. Nu trebuie totusi uitat ca sunt destule cazuri in care capacitatea de aparare a organismului este afectata in asa masura incat va fi nevoie de antibioterapie.
Simptomele care sugereaza complicatii serioase cum ar fi, febra ridicata prelungita, lipsa ameliorarii dupa 36-48 de ore, intensificarea simptomelor de istovire, sputa cu sange, pleurezia, reclama o interventie medicala prompta!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu