Se cunosc doua tipuri distinte de diabet zaharat. Diabetul zaharat de tip I, numit si insulino-dependent si diabetul zaharat de tip II, numit si insulino-independent.
Tratamentul diabetic in diabetul zaharat nu poate fi inlocuit de nici un tratament medicamentos. La multi dintre diabeticii de tip II, dietoterapia poate constitui metoda predominanta de tratament. Masurile alimentare constau in limitarea grasimilor, restrangerea proteinelor pana la cantitatea recomandata zilnic si a glucidelor pana la acoperirea deficitului. Alimentatia bogata in fibre previne variatia excesiva a glicemiei si constituie un factor care scade riscul de aparitie a diabetului.
Pe langa terapia cu insulina sau antidiabetice pe cale orala, care uneori este inevitabila, regimul alimentar si regimul de activitate fizica pot fi in mod fericit completate prin utilizarea inteligenta a plantelor medicinale cu actiune hipoglicemianta. Cele mai importante dintre acestea sunt:
- Frunzele si fructele de afin. Se prepara o infuzie din 1 lingura de frunze la 1 cana cu apa. Se beau 2-3 cani pe zi.
- Tecile de fasole. Se prepara un decoct din 2 linguri de teci maruntite la 1 cana de apa. Se beau 2-3 cani pe zi.
- Frunzele si radacinile de cicoare, sunt recomandate in alimentatia diabeticilor. Cercetarile arata ca dupa administrarea unui pranz alcatuit din 200-300g de radacini proaspete, fierte si asezonate cu ulei crud, se observa in mod constant o scadere a glicemiei de pana la 44%.
- Frunzele de dud. Se prepara o infuzie din 1-2 linguri de frunze la 1 cana cu apa.
- Ciumarea. Se administreaza 2-4 g de pulbere vegetala sau 5-20g extract fluid, pe zi.
- Frunzele de salvie. Se prepara 1 infuzie din 1 lingura de planta la 1 cana de apa.
Un ceai combinat cu actiune antidiabetica se prepara din amestecul urmatoarelor plante: frunze de afin - 4 parti, frunze de dud - 2 parti, frunze de nuc - 1 parte, frunze de urzica - 1 parte, teci de fasole - 2 parti. Se prepara o infuzie din 1 lingura de plante la 1 cana cu apa si se beau 2 cani zilnic, timp de 7-10 zile.
Un alt ceai combinat recomandat la diabetici se prepara dupa reteta urmatoare: frunze de afin, ciumarea, radacina de brusture, radacina de papadie, teci de fasole, in parti egale. Se prepara un decoct din 1 lingura de amestec de plante la 1 cana cu apa, fierbandu-se 5 minute. Se strecoara si se beau 2 cani pe zi, timp de 10-14 zile.
Studii efectuate asupra unei plante din India, Gymnema sylvestre au aratat ca aceasta scade necesarul de insulina sau de medicatie antidiabetica orala, regenereaza celulele secretoare de insulina si astfel ajuta la reechilibrarea metabolismului glucidelor la pacientii cu diabet zaharat.
Sursa: Incursiune in fitoterapie - dr. Valentin Nadasan
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu