Ghimberul

 Ghimberul este o planta ierboasa originara din Asia, renumita inca din epoca coloniala, constituind una dintre mirodeniile reprezentative importate in Europa din Orient. Tulpina neramificata creste pana la un metru inaltime, cu frunzis bine reprezentat si flori grupate, albe, vrastate cu dungi purpurii. Radacinile plantei sunt noduroase, ramificate, carnoase, de culoare albicioasala interior si cu textura fibroasa. Gustul radacinilor este caracteristic, aromat, iute. De la ghimber se folosesc radacinile, proaspete sau uscate.

   Radacinile contin ulei volatil, fenoli, amidon, mucilagii si rasini. Principiile active din radacina de ghimber au proprietati antiemetice, antivertiginoase, carminative, stimuleaza secretia de saliva si sucuri digestive.
   Ghimberul are si efect de calmare a tusei, efect antialgic, sedativ si antipiretic prin stimularea transpiratiei.
Aplicarea locala are efect revulsiv, cu cresterea circulatiei periferice.
   Preparatele din ghimber sunt utile in:

  •  Combaterea greturilor si varsaturilor.
  •  Iin caz de rau de miscare, rau de altitudine sau rau de mare.
  •  Stimularea poftei de mancare.
  •  Dispepsii.
  •  Pentru combaterea meteorismului.
  •  Debutul racelilor sau gripei.
  •  Poate fi folosit cu prudenta  ( in doze mici) si pentru combaterea greturilor la femei in primul trimestru de sarcina.
   Infuzia se poate prepara din 1 lingurita de radacina proaspata sau pulbere de radacina uscata, la 1 cana cu apa. se bea o cantitate de pana la 1 cana pe zi.
   Decoctul se prepara din 1-1.5 lingurite de radacina la 1 cana cu apa. Se fierbe 5 minute. Pentru stimularea poftei de mancare se bea cate 1/2 de cana inainte de mesele principale.
   Pentru uz extern, se aplica sub forme de cataplasme sau frectii.
   In cazul greturilor cauzate de raul de miscare sau pentru stimularea poftei de mancare, cea mai simpla forma de utilizare mestecarea in gura a unei felii de radacina proaspata.

   Ghimberul este contraindicat  in ulcerul gastric si duodenal. Unele studii arata ca dozele exagerate de ghimber pot sa duca la o deprimare a sistemului nervos sau la aparitia de tulburari de ritm ale inimii.

   Pe de alta parte ghimberul este una dintre cele mai importante mirodenii cu care se facea comert pe vremea marilor descoperiri geografice, o data cu inaugurarea drumurilor spre India. Se foloseste pe scara larga in bucataria traditionala indiana pentru condimentarea mencarurilor din carne, a preparatelor de panificatie, a deserturilor si chiar a inghetatei.
   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu