vineri, 28 februarie 2014

Despre recoltarea plantelor medicinale

   Desi pare greu de crezut, a existat o vreme cand elevii, incepand cu cei din scoala generala, continuand cu cei din liceu si terminand cu studentii erau obligati prin decret sa recolteze si sa predea statului, in fiecare an, o anumita cantitate de plante medicinale. Daca aceasta epoca de trista amintire s-a sters cat de cat din memoria noastra, probabil ca unii dintre noi vom fi tentati, din simpla curiozitate sau ca un hobby, sa ne facem timp pentru a iesi, din cand in cand din casa, in natura si a culege plante medicinale.
    Conditia esentiala pe care trebuie sa o indeplineasca cel care doreste sa culeaga plante medicinale este cunoasterea temeinica a speciilor care urmeaza a fi culese. Pentru a recolta plante medicinale trebuie cunoscute locurile in care pot fi gasite plantele respective si, de asemenea, perioada de recoltare.
    Tehnica de recoltare difera foarte mult in functie de partea de planta recoltata si de specie.

  • Radacinile se vor recolta in perioada de repaus, adica toamna tarziu sau primavara devreme. Radacinile se recolteaza prin smulgere sau cu ajutorul unui harlet.
  • Partile aeriene (tulpini, frunze, flori) se vor recolta in perioada de inflorire. Unele flori se recolteaza la inceputul infloririi, iar altele in plina inflorire. In general, tulpinile se pot recolta prin rupere cu mana. Daca tulpinile sunt tari sau exista riscul sa fie smulse cu tot cu radacina, se vor recolta cu o secera.
  • Frunzele se recolteaza manual, fie una cate una, fie toate deodata, prin strujire, se prinde ramura de varf cu o mana, dupa care, cu cealalta mana, se cuprinde ramura din apropiere si se trage spre capatul opus; astfel toate frunzele se vor detasa si se vor aduna in palma. Cu putine exceptii frunzele se vor aduna fara codite.
  • Florile mari se recolteaza cu mana. Inflorescentele se recolteaza cu foarfeca. Tehnica de recoltare a florilor si inflorescentelor poate fi variata de la caz la caz.
  • Unele fructe se recolteaza direct cu mana. Altele, cum sunt afinele, se vor recolta mult mai cu spor cu ajutorul unor piepteni speciali. Unele fructe se pot culege prin scuturare.
  • Scoartele se recolteaza primavara, in perioada cand incepe sa circule seva si cand acestea se desprind cu usurinta. Pentru recoltarea scoartelor este nevoie de un cutit sau un briceag. La nivelul tulpinii sau al ramurii se cresteaza scoarta de jur imprejur, la o distanta de 10-20 cm. Apoi, pentru a desprinde scoarta, se taie de-a lungul, intre doua crestaturi inelare. Daca tulpina este groasa, se pot face mei multe taieturi longitudinale, astfel incat scoarta se va prezenta sub forma unor fasii.
  • Mugurii se recolteaza tot primavara, cand sunt suficienti de dezvoltati, dar inainte de a se desface. Se recolteaza cu mana.  
   Starea vremii are o importanta deosebita daca dorim sa recoltam plante de buna calitate, cu un continut optim de principii active. Frunzele, partile aeriene si florile se recolteaza pe vreme stabila, cu soare fara umiditate, in timp ce recoltarea speciilor pentru seminte sau fructe se face pe timp racoros, dimineata sau seara.

   Sursa: Incursiune in fitoterapie - dr. Valentin Nadasan

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu