luni, 10 martie 2014

Uscarea si pastrarea plantelor medicinale

   Plantele recoltate nu se aseaza direct pe pamant. Ele trebuie intinse in strat nu prea gros, pe prelate, saci de panza sau de hartie, cat mai aerisit cu putinta. Apoi, tot inainte de uscare, ele trebuie curatate si alese.
   Se vor inlatura toate soiurile de impuritati: plantele de alte specii, care s-au amestecat intamplator sau din neatentie, corpurile straine si chiar partile nefolositoare ale plantelor recoltate. Pentru indepartarea altor impuritati, de exemplu pamant, este necesara spalarea. Aceasta trebuie sa fie facuta operativ, intr-un timp cat mai scurt, pentru a evita dizolvarea unora dintre principiile active ale plantei.
   Uscarea trebuie sa inceapa cat mai curand dupa recoltare, transport, curatare si selectare. Plantele nu trebuie sa transpire, sa se mucegaiasca sau sa fermenteze.
   Uscarea se poate face in mod natural, prin actiunea caldurii aerului inconjurator, fie la soare, fie la umbra, sau se poate face cu ajutorul unor uscatoare speciale, in mod artificial.
   Uscarea naturala se poate face intr-o camera goala, in pod, in magazie, in sopron, pe prispa etc. Durata uscarii naturale variaza in functie de anotimp si de partile supuse uscarii ( in timpul verii: 3-7 zile pentru frunze si ierburi; 20-30 de zile pentru radacini sau scoarte groase).
   Daca sunt bine uscate, frunzele, ierburile, florile, se sfarama intre degete cu mici trosnituri.
   Fructele uscate pot fi si ele sfaramate, iar cand sunt miscate si se lovesc unele de altele produc un zgomot caracteristic, sec.
   Scoartele si radacinile sunt uscate daca la indoire se rup cu zgomot.
   Plantele medicinale nu se pastreaza in pungi sau cutii din mase plastice. Se pot ambala in pungi de hartie sau cutii de carton. Se vor depozita in camari, adica in locuri neincalzite si uscate, cu temperaturi relativ constante, ferita de actiunea directa a luminii.
   Pe fiecare punga se scrie citet denumirea plantei, a partii recoltate si data recoltarii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu