Ce este ginseng-ul, care sunt efectele lui si in ce afectiuni este recomandat?
Ginseng-ul este o planta, originara din China, Corea si Japonia. In aceste tari radacina de ginseng se bucura de o reputatie iesita din comun, fiind considerata un panaceu universal. Faptul acesta s-a reflectat pana si in denumirea latina a plantei ("panax" inseamna medicament universal).
Pornind probabil de la forma radacinilor de ginseng care sugereaza forma corpului uman cu mainile si picioarele de o parte si de alta a trunchiului, s-a raspandit credinta populara ca aceste radacini ar fi bune la tratarea bolilor oricarui organ al corpului omenesc. Aceasta reputatie s-a extins in ultimele decenii aproape peste tot in lumea occidentala.
Pentru a ajunge la maturitate radacinile de ginseng au nevoie in medie de cca 5 ani, acesta fiind si unul dintre motivele pentru care preparatele fitoterapeutice din ginseng sunt destul de costisitoare.
Radacinile se altereaza repede necesitand aplicarea unor proceduri de stabilizare, cum ar fi tratarea cu un curent de vapori de apa. Asa numitul ginseng alb se obtine prin uscare simpla, pe cand ginseng-ul rosu se obtine prin uscare dupa o prealabila tratare cu aburi.
Cu cat planta este mai batrana, cu atat creste continutul sau de substante active: steroizi, saponine si ginsenozide. Contine substante active cum ar fi: tiamina, riboflavina, vitamine, precum si compusi asemanatori hormonilor sexuali.
Proprietatile medicinale ale ginseng-ului sunt exceptionale, fiind considerat un remediu eficient in tratarea tuturor bolilor, potentialul sau terapeutic fiind greu de egalat de oricare alta planta.Cercetatorii din Coreea, China si Rusia, au aratat ca unele ginsenozide (substante active din radacinile de ginseng) au proprietati sedative, anticonvulsivante, analgezice si antipsihotice. Pe de alta parte, alte ginsenozide au fost evidentiate ca avand proprietati stimulante asupra sistemului nervos. De asemenea cercetatorii rusi, pornind de la ideea ca preparatele de ginseng contin principii active cu actiune opusa, considera ca ginseng-ul ajuta organismul sa se adapteze, sa-si recastige echilibrul, in functie de situatiile la care este supus.
Exista si studii care remarca existenta unor proprietati antiinflamatoare, antiulceroase, hipotensive si de stimulare a imunitatii.
Ginseng-ul se bucura din ce in ce mai mult de atentia cercetatorilor, datorita efectelor cancerigene promitatoare. Studii foarte recente, efectuate de cercetatorii coreeni sugereaza ca administrarea ginseng-ului poate sa reduca riscul de boli canceroase cu pana la 85%. Ginseng-ul pare sa ofere un grad de protectie fata de cancerul ovarian, cancerul de laringe, de esofag, de stomac si fata de cancerul pancreatic.
de asemenea, ginseng-ul pare sa aiba efecte benefice asupra metabolismului glucidelor in cazul persoanelor cu diabet de tip II, la care administrarea de ginseng a dus la scaderea cu 20% a nivelului glucozei din sange la testul de hiperglicemie provocata.
Alte beneficii ale sale sunt:
- energizeaza si revigoreaza fizicul si psihicul datorita proprietatilor sale imunostimulatoare, adaptogene si antioxidante.
- are un efect psihotonic si antidepresiv.
- creste capacitatea de munca si capacitatea de concentrare.
- stimuleaza producerea de interferon - proteina ce are rolul de a apara organismul impotriva infectiilor bacteriene, virale si parazitare.
- are efect tonic general si al sistemului nervos central.
- are efect hipotensiv, pare sa potenteze actiunea insulinei.
- are o actiune favorabila asupra circulatiei sangvine in general si asupra circulatiei coronariene in special.
- ajuta la cresterea longevitatii si incetineste procesul de imbatranire.
- este utilizat in starile depresive ale varstnicilor, in starile de debilitate, anemie, in tulburarile de memorie, in nevroze si stari de malnutritie si convalescenta.
- este folosit ca adjuvant in tratamentul diabetului zaharat.
- ajuta cu succes in adaptarea organismului la factorii de stres din exterior.
- creste performanta sexuala si stimuleaza impulsul sexual.
- combaterea oboselii.
La noi, ginseng-ul ajunge preponderent sub forma de produse comerciale gata preparate: capsule, extracte lichide. Alte forme de prezentare includ: ceaiurile, pulberea uscata din radacina etc.
In general, preparatele de ginseng contin intre 100-400 mg de extract de ginseng, ceea ce echivaleaza cu o cantitate de 0.5-2 g de radacina. Aceasta cantitate corespunde de altfel cu doza medie zilnica.
In functie de forma de prezentare, marimea si concentratia dozei, modul de aministrare este variabil si se recomanda consultarea instructiunilor din prospectul produsului. De obicei, preparatele de ginseng se administreaza zilnic, timp de cateva saptamani, dar nu mai mult de 3 luni. Dupa o pauza de o luna, cura se poate repeta.
Exista riscuri legate de folosirea ginseng-ului?
Ginseng-ul pare sa fie o planta medicinala lipsita de toxicitate, cel putin cand nu se depasesc dozele obisnuite. Ba mai mult, cercetarile experimentale pe animale au evidentiat ca extractul de ginseng inhiba cresterea tumorilor, iar cercetari pe material uman facute in Corea, arata ca folosirea ginseng-ului ar duce la scaderea riscului bolilor canceroase la om.
Preparatele de ginseng nu se administreaza concomitent cu alte medicamente stimulante, nici cu bauturi sau deserturi care contin cofeina. Datorita faptului ca nu exista studii cu privire la siguranta administrarii la gravide, este recomandata evitarea ginseng-ului in perioada de sarcina si alaptare.
De asemenea, ginseng-ul se administreaza cu prudenta la bolnavii hipertensivi.
Exista date ingrijoratoare cu privire la preparatele comercializate de ginseng. Preparatele de ginseng sunt unul dintre cele mai falsificate preparate fitoterapeutice aflate in circulatie pe piata mondiala.
In intentia de a asigura un efect stimulator pronuntat, producatorii adauga la preparatele de ginseng, produsi sintetici cu actiune asupra sistemului nervos central, cu intentia vadita de a accentua efectele stimulante ale produsului. Un astfel de caz, in care produsul de ginseng continea efedrina, a fost publicat in revista medicala Lancet, in anul 1994. Atletul suedez care a folosit produse de ginseng cu adaos de efedrina a fost depistat pozitiv la testul de dopaj.
Un studiu din America a aratat o serie de simptome asociate folosirii indelungate a preparatelor de ginseng: nervozitate, insomnuie, diaree matinala, depresie si stare de confuzie, hipertensiune arteriala. Este posibil ca aceste efecte sa se datoreze mai degraba falselor preparate de ginseng decat ginseng-ului propriu zis. Pe de alta parte, continutul real in ginseng al "preparatelor de ginseng" nu mai contin ginseng deloc!